اثیل نجیفی پاشنه ی اشیل ترکیه در عراق

ساخت وبلاگ

اثیل نجیفی استاندار پیشین نینوا یکی از افراد نزدیک به دولت ترکیه است که در سقوط موصل نقشی موثر داشت . اثیل نجیفی از سیاستمداران سنی عراق است که در تلاش بود از ائتلاف با حزب دمکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی بتواند بر دولت نوری المالکی فشار بیاورد و نهایتا بتواند اقلیمی سنی در استانهای نینوا و الانبار تشکیل دهد و بدین گونه راه را برای مداخله ی بیشتر ترکیه در امور منطقه و خصوصا موصل هموار کند .

از طرفی ائتلاف العراقیه در مجلس عراق به ریاست اسامه النجیفی برادر اثیل نجیفی نیز توانسته بود در ائتلافی غیر رسمی مواضع خود را با نمایندگان حزب دمکرات همسو کند .

اسامه نجیفی ریاست پارلمان عراق را نیز در اختیار دارد . آنها توانستد در مقطعی که نوری المالکی بر سر کار بود بخش بزرگی از سنی های عراق را زیر یک چتر واحد گرد هم بیاورند . به نحوی که ائتلاف آنان با کردهای نزدیک به حزب دمکرات کردستان در پارلمان عراق توانستند بیش از 230 کرسی از مجلس را به خود اختصاص دهند و اکثریت مجلس را در اختیار بگیرند .

از همین رو بارها شاهد اظهارات رسمی مقامات حزب دمکرات کردستان عراق و نزدیکان بارزانی در حمایت از تشکیل اقلیم سنی در عراق بودیم

دلیل این هم گرایی سنی کردی در عراق وابستگی هر دو جریان به ترکیه بود . حزب دمکرات سعی داشت منابع نفتی خود را از طریق ترکیه به بازار های جهانی برساند و سنی های عراق نیز جهت تاسیس اقلیم سنی نیازمند یک قدرت منطقه ای بودند .

ترکیه نیز در تلاش بود با تاسیس یک اقلیم سنی نقش خود را در مناطقی همچون موصل تقویت کند و دست دولت مرکزی عراق را از این شهر کوتاه کند.

این همپیمانی پس از سقوط موصل به شکلی از هم پاشید . برنامه های سنی های عراق با ورود داعش بهم خورد و معادلات منطقه را بر هم زد چراکه هیچ چیز برای بارزانی و اثیل نجیفی طبق جلسه ی اردن پیش نرفت و داعش چندان خود را پایبند به توافقاتش با انها نمی دید  . به طور مشخص نشانه های بارز  فروپاشی همپیمانی حزب دمکرات و سنی ها عراق را می توان در استیضاح هوشیار زیباری وزیر دارایی عراق دانست . شخصی که میتوان آن را یکی از بلند پایه ترین مقامات حزب دمکرات دانست .

از جمله عوامل شکست همپیمانی کردی – عربی مجلس عراق را می توان نادیده گرفتن عشیره های سنی منطقه پس از تهاجم داعش دانست و از طرف دیگر بی تفاوتی دو حزب بزرگ کردی (احزاب اتحادیه ی میهنی و جنبش تغییر ) نسبت به این ائتلاف و فاصله گرفتن آنان از سیاست های این دو جریان نقشی حیاتی در فروپاشی این ائتلاف داشت . در حال حاضر 35 کرسی از 230 کرسی در اختیار این ائتلاف است که به خوبی جایگاه اثیل نجیفی را در عراق پس از داعش نشان می دهد .

اثیل نجیفی جایگاه قبلی خود را به شدت از دست داده است . اما مداخله ی ترکیه در جنگ موصل برای نجات دادن ائتلاف عربی - کردی نجیفی و بارزانی است . تا به هر نحوی که شده نجیفی را در آینده ی موصل مشارکت دهد . با این حال از صحبت های حیدرالعبادی و مقامات حشد الشعبی اینگونه بر می اید که آنها اینده ی موصل را بدون مشارکت موثر جریان نزدیک به نجیفی رقم خواهند زد و دولت عراق و کردهای اتحادیه ی مهنی و تغییر به خوبی از نقش ترکیه در حمایت از اثیل نجیفی آگاه هستند .

 باری به هرجهت در حال حاضر جریان جایگزینی نیز برای اعراب سنی در عراق وجود ندارد . در روزهای اتی تلاش ترکیه برای قدرت گیری نجیفی میتواند بسیار پر تنش باشد .

لازم به توجه است که مسعود بارزانی در جنگ موصل تلاش کرده است روابط خود را با دولت عراق بازسازی کند و فاصله ی نسبی از ترکیه گرفته است چراکه می داند عمیق تر شدن تنش با دولت عراق می تواند مانع از باز پس گیری مناطق مورد مناقشه ی ماده 140 می شود . از این رو در تنش ترکیه و دولت عراق سعی کرده است نقشی بی طرف ایفا کند و هرگونه تصمیم را به دولت مرکزی موکول کرده است . موضعی که چندان خوشایند ترکیه نبوده است. 

کوهستان...
ما را در سایت کوهستان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : lawansaqeza بازدید : 188 تاريخ : يکشنبه 9 آبان 1395 ساعت: 20:10